• خانه / معرفی خدمات / اندازه­ گیری ویسکوزیته…

اندازه­ گیری ویسکوزیته مایعات

اندازه­ گیری ویسکوزیته مایعات

ویسکومتر ابزاری است که به منظور اندازه ­گیری ویسکوزیته ­ی مایع استفاده می­ شود، که عبارت است از اندازه ­گیری مقاومت یک مایع در برابر جریان یافتن به حالت آزاد­. ویسکوزیته معمولاً در قالب واحد­های پاسکال ثانیه، پاسکال میلی ثانیه، پویز و یا سنتی پویز بیان می­ شود. از اندازه­ گیری­ های ویسکوزیته در بررسی امنیت و کیفیت در گاز و روغن، غذا و نوشیدنی­، جوهر و رنگ و صنایع آرایشی و دارویی استفاده می­ شود. ویسکومترها دارای سه شکل اساسی هستند: دورانی، مویین و سقوطی. یک ویسکومتر دورانی که گاهی اوقات ویسکومتر بروکفیلد یا پارویی نیز نامیده می ­شود، از یک تنش سطحی دورانی برای اندازه­ گیری ویسکوزیته استفاده می­ کند و دارای مکانیسمی برای هم زدن است که نیروی لازم برای هم زدن یک مایع را اندازه ­گیری می­ کند. ویسکومترهای دورانی می­ توانند به منظور تست ویسکوزیته­ ی مایعات نیوتنی و غیر نیوتنی استفاده شوند. ویسکومتر مویین، که گاهی اوقات یک ویسکومتر U شکل نیز نامیده می ­شود ، از عمل مویین برای اندازه ­گیری ویسکوزیته مایعات نیوتنی استفاده می ­کند. مزایای استفاده از آن­ها مقرون به صرفه بودن هزینه، استفاده­ ی آسان، پرتابل بودن و نیاز به نمونه­ هایی با اندازه­ ی کوچک است. ساده ­ترین نوع ویسکومتر، نوع سقوطی است که گاهی اوقات یک ویسکومتر هاپلر نیز نامیده می ­شود از گرانش برای اندازه­ گیری زمانی که طول می ­کشد یک توپ به میان یک مایع نیوتنی سقوط کند استفاده می­ کند. بعد از این که سه بار اندازه ­گیری انجام شد، میانگین نتایج به منظور محاسبه­ ی ویسکوزیته گرفته می­ شود . مایعات نیوتنی زمانی که تحت فشار قرار می­ گیرند ویسکوزیته را تغییر نمی­ دهند، در حالی که مایعات غیر نیوتنی زمانی که تحت لرزش یا فشار قرار می­ گیرند ویسکوزیته را تغییر می ­دهند.

بعضی از مواردی که زمان انتخاب یک ویسکومتر باید در نظر داشت شامل ویسکوزیته ی مایع تست شونده، قابلیت استفاده از ویسکومتر در کار های میدانی یا آزمایشگاهی، استاندارد­هایی که باید تست شوند، واحد­های اندازه­ گیری و سرعت دوران (rpm) مورد نیاز و داشتن قابلیت هایی نظیر گزارش دهی داده ها یا آنالوگ یا دیجیتال بودن می شود. مایعات دارای ویسکوزیته ­ی کم شامل محصولات لبنی­، جوهر­ها و آب میوه ­ها می ­شوند. مایعات دارای ویسکوزیته ­ی متوسط شامل شکلات، اپوکسی ها، چسب، مهر و موم کننده­ ها و قیر می­ شود. اکثر ویسکومترها نیاز به هر چند وقت یک بار انجام کالیبراسیون با استفاده از یک استاندارد ویسکومتر دارند و برای تست یک محدوده ویسکومتر طراحی شده اند­، گرچه بعضی از ویسکومترها محدوده­ های بیشتری را نیز تست می­ کنند. بعضی از ویسکومترها با رعایت استاندارد­های دولتی یا صنعتی ساخته می­ شوند، از جمله حفاظت IP (درجه حفاظت در برابر ورود آب یا گرد و غبار)، موسسه­ ی ملی استاندارد­ها و فن آوری (NIST)، سازمان بین المللی استانداردها (ISO)، و ASTM بین المللی.