اندازه گیری ویسکوزیته مایعات
اندازه گیری ویسکوزیته مایعات
ویسکومتر ابزاری است که به منظور اندازه گیری ویسکوزیته ی مایع استفاده می شود، که عبارت است از اندازه گیری مقاومت یک مایع در برابر جریان یافتن به حالت آزاد. ویسکوزیته معمولاً در قالب واحدهای پاسکال ثانیه، پاسکال میلی ثانیه، پویز و یا سنتی پویز بیان می شود. از اندازه گیری های ویسکوزیته در بررسی امنیت و کیفیت در گاز و روغن، غذا و نوشیدنی، جوهر و رنگ و صنایع آرایشی و دارویی استفاده می شود. ویسکومترها دارای سه شکل اساسی هستند: دورانی، مویین و سقوطی. یک ویسکومتر دورانی که گاهی اوقات ویسکومتر بروکفیلد یا پارویی نیز نامیده می شود، از یک تنش سطحی دورانی برای اندازه گیری ویسکوزیته استفاده می کند و دارای مکانیسمی برای هم زدن است که نیروی لازم برای هم زدن یک مایع را اندازه گیری می کند. ویسکومترهای دورانی می توانند به منظور تست ویسکوزیته ی مایعات نیوتنی و غیر نیوتنی استفاده شوند. ویسکومتر مویین، که گاهی اوقات یک ویسکومتر U شکل نیز نامیده می شود ، از عمل مویین برای اندازه گیری ویسکوزیته مایعات نیوتنی استفاده می کند. مزایای استفاده از آنها مقرون به صرفه بودن هزینه، استفاده ی آسان، پرتابل بودن و نیاز به نمونه هایی با اندازه ی کوچک است. ساده ترین نوع ویسکومتر، نوع سقوطی است که گاهی اوقات یک ویسکومتر هاپلر نیز نامیده می شود از گرانش برای اندازه گیری زمانی که طول می کشد یک توپ به میان یک مایع نیوتنی سقوط کند استفاده می کند. بعد از این که سه بار اندازه گیری انجام شد، میانگین نتایج به منظور محاسبه ی ویسکوزیته گرفته می شود . مایعات نیوتنی زمانی که تحت فشار قرار می گیرند ویسکوزیته را تغییر نمی دهند، در حالی که مایعات غیر نیوتنی زمانی که تحت لرزش یا فشار قرار می گیرند ویسکوزیته را تغییر می دهند.
بعضی از مواردی که زمان انتخاب یک ویسکومتر باید در نظر داشت شامل ویسکوزیته ی مایع تست شونده، قابلیت استفاده از ویسکومتر در کار های میدانی یا آزمایشگاهی، استانداردهایی که باید تست شوند، واحدهای اندازه گیری و سرعت دوران (rpm) مورد نیاز و داشتن قابلیت هایی نظیر گزارش دهی داده ها یا آنالوگ یا دیجیتال بودن می شود. مایعات دارای ویسکوزیته ی کم شامل محصولات لبنی، جوهرها و آب میوه ها می شوند. مایعات دارای ویسکوزیته ی متوسط شامل شکلات، اپوکسی ها، چسب، مهر و موم کننده ها و قیر می شود. اکثر ویسکومترها نیاز به هر چند وقت یک بار انجام کالیبراسیون با استفاده از یک استاندارد ویسکومتر دارند و برای تست یک محدوده ویسکومتر طراحی شده اند، گرچه بعضی از ویسکومترها محدوده های بیشتری را نیز تست می کنند. بعضی از ویسکومترها با رعایت استانداردهای دولتی یا صنعتی ساخته می شوند، از جمله حفاظت IP (درجه حفاظت در برابر ورود آب یا گرد و غبار)، موسسه ی ملی استانداردها و فن آوری (NIST)، سازمان بین المللی استانداردها (ISO)، و ASTM بین المللی.